Bengt i dagens enda helsvarta kostym på Kanaljen-träffen, Lars Gårdhagen, Kanaljen, i naturfärgad – med svart väst – och Peter med enda helvita kostymen. |
– Det är ett tidlöst mode, säger Lars. – Kläder från 1700-talet kan vi inte bära idag utan att vara utklädda, men kostymer från början av 1900-talet har stil som fortfarande håller och står fram.
– Idén hade jag haft ganska länge, berättar Lars. – Det som gjorde att jag började arbeta på den var att vi skulle gifta oss, Charlotte och jag, i slutet av nittiotalet. Lagom till bröllopet kunde jag sätta på mig en linnekostym som jag arbetat fram mest på egen hand.
Då hade Lars gedigen erfarenhet från Linnehuset i Stockholm, med import av linnetyger och produktion av både inredningstextilier och och dammode i linne. Till Villa Linnea – anno 1909 – i Söderköping flyttade paret Gårdhagen 2004. Tre år senare stod en butiksbyggnad klar, med trappa från Göta Kanal.
Kläderna
– Idag har Kanaljen två kostymmodeller. Den ena, där förlagan från 1901 tillhörde Skagenmålaren Christian Krohg, är dubbelknäppt; den andra är enkelknäppt och efter ett mönster som Paul U Bergström använde 1904. Båda med väst, förstås. Bland de historiska modellerna har vi också en safariskjorta efter mönster från 1912.
– Men att ta de gamla mönstren rätt av hade gjort kläderna för tighta. Vi har helt enkelt blivit större sedan början på 1900-talet. Därför har jag modifierat mönstren något så att den tidens modeller ska passa nutidens kroppar. För hundra år sedan var kläderna skräddade. Hos oss är det fråga om konfektion, som ställer andra krav.
På klädsidan har Kanaljen också andra traditionella linnekläder för män: Uddakavajer och -jackor, byxor och en mängd skjortmodeller – i vitt och en massa färger – bland annat den klassiska Havana-skjortan. Stilenliga kravatter, hängslen, bälten, ärmhållare och strumpeband kompletterar sortimentet.
Alla kläder producerar Lars Gårdhagen själv. Han designar tyger och modeller och producerar skjorttygerna i Vitryssland, kostymtygerna på Klässbols Linneväveri och syr upp alltihop i Estland.
– Att allt är konfektionssytt gör att priserna inte ligger högre än för annan konfektion av motsvarande kvalitet i handeln.
Hattarna
Hattarna importerar Lars från Ecuador. Hans entusiasm och fascination inför hantverket är inte att ta miste på:
– Jag var där, av en helt annan anledning, och köpte mig en hatt. Jag hade tidigare sålt hattar på Linnehuset, så jag visste lite om kvaliteter. Här kom jag dit jag alltid vill komma med det jag gör – till källan.
Den här hatten ska bara färdigställas runt kanterna. Vävaren står framåtlutad med bröstet mot klossen ovanpå hatten. |
Med uppenbar kunskap berättar Lars om hur en hatt kan ta från en-två dagar och upp till ett år för en hattmakare att få färdig. Kvaliteten bestäms av antal knutar per tum, som mäts på tre punkter runt hatten, och av vävningens och färgens visuella jämnhet.
– Idag finns bara sex vävare kvar som klarar de högsta kvaliteterna, säger Lars. Den allra finaste betalas med 25.000 dollar i USA – för en enda hatt.
I sitt eget sortiment har Lars dock hattar också för betydligt mänskligare priser.
– Det har blivit mer och mer hattar på sistone. Jag arbetar också som grossist mot butiker i Stockholm, Göteborg, Helsingborg och Malmö och hoppas växa mot konfektionssidan.
Skorna
De skor Kanaljen säljer är inte fy skam de heller. Fem egna modeller, sydda av Crocket & Jones i England, grundat 1879. Dessutom finns i sortimentet två av C&J:s basmodeller – tvåfärgade och vita – just för linnekostymer.
Lars Gårdhagen i sin – till sortimentet innehållsrika och till ytan minimala – butik Kanaljen. |
– Jag vill ta fram det bästa, säger Lars.
Kanaljerna
Inte bara i Söderköping har Kanaljen blivit något av en social institution. Varje år samlas de som vill en sensommarlördag och har bara trevligt.
Leif och Rein, med var sin stil. |
Yngve, krögare, karl för sin hatt – och Christian Krohg(!)-kostym. |
Efter mottagning med champagne på förmiddagen åkte sällskapet ut till St Annagården för en superb sillunch som varade till sena eftermiddagen; ett illustert sällskap, där åtminstone hälften var benådade historieberättare. Dagen avslutades med grillfest i Villa Linneas trädgård.
Thomas i kretsen av andra glada kanaljer efter långlunch i solen på St Annagården. |
Det fina för oss långväga var att vi dessutom inkvarterades i Villa Linneas Bed & Breakfast. En mycket god anledning att besöka Söderköping även om man inte har ärende till Kanaljen. Men kombinationen är perfekt.
Tack, Lars och Charlotte!
Villa Linnea precis vid kanten av Göta Kanal. Den lilla byggnaden till vänster är Kanaljen, en guldgruva för män som uppskattar tidlöst, historiskt mode. |
Fint,trodde att ni sålde ochså,men var hittar jag det?
SvaraRaderaMvh Allan